Warning: getimagesize(http://fegyverlabor.com/images/style/img/valasszon_kepet.png): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/content/23/6994123/html/dg.php on line 37
Hangtompítós fegyverek
hirdetés:

Hangtompítós fegyverek
Létrehozás dátuma: 2009.11.11. 21:29 fegyverlabor.com
A tűzfegyver hangját lövéskor alapvetően három összetevő adja.

hirdetés:

Hangtompítós fegyverek

 

Napjainkban szinte minden hadseregben rendszeresítettek hangtompítós fegyvereket. Ezek legtöbbször géppisztolyok (és puskák), amelyekkel elsősorban a különlegesen képzett felderítő, diverzáns alakulatokat szerelték fel. Érdekes, hogy a hangtompítós pisztolyokat szinte csak az ügynöki felderítés (és a bűnözés) területén használják. Néhány gyakoribb típus megismerésével reális képet kaphatunk ezekről a ritka fegyverekről.

A hangtompító készítésének szándéka valószínűleg egyidős a lőfegyverek megjelenésével, ugyanis a lövésnél keletkező nagy füst kezdettől fogva komoly hátrányt jelentett a hangtalan számszeríjakkal szemben. A XVIII. században Európában elterjedtek a "szélpuskák", amelyeknél a lőpor erejét a sűrített levegő pótolta. Ezek a céllövészetben kedvelt puskák jóval csendesebbek voltak és a fekete lőport kísérő nagy füstfelhő is elmaradt. Ezekért a tulajdonságaiért az orvvadászok is szívesen használtak ilyen fegyvert.

Az első többlövetű szélpuskát Girandoni tiroli órásmester készítette. Ezt a fegyvert 1780-tól Repetier Windbüchse M 1780 néven az osztrák hadseregben is rendszeresítették. Napóleon elrendelte a foglyul ejtett szélpuskások azonnali kivégzését. Egy ilyen "hangtalan orvlövész" majdnem kilőtte Montiert, egyik kedvenc tábornokát. A percenként 20 lövés leadására is képes "hangtalan csodafegyver"-t túlérzékeny szerkezete miatt 1815-ben kivonták a hadsereg felszereléséből. Az első világháború idején is volt néhány kísérlet a hanghatás csökkentésére. A hosszú hadipuskacsövek végére felerősített 750 - sőt még 1200 - cm3 térfogatú hengeres hangelnyelők sem váltak be, mert a lövedék és a gázok nagy kezdősebességét alig csökkentették.

A hanghatás és a torkolattűz árulkodó hatásának kiküszöbölésére két magyar mérnök (Róka Kálmán, Halász Pál) az első világháború idején, az olasz fronton hangtalanul működő levegőnyomásos aknavetőt szerkesztett. (HADITECHNIKA, 1986. 3. sz.)

 

Mi okozza a torkolatdörejt?

A tűzfegyver hangját lövéskor alapvetően három összetevő adja. A legerősebb a torkolatdörej, ezenkívül a lövedék is kelt hangot, amikor a levegőben halad, valamint az automata, félautomata fegyverek mechanikus alkatrészeinek mozgása során keletkezik zaj. A torkolatdörejt a lövedék gyorsítását végző nagy nyomású gázok hirtelen kiterjedése okozza. Tehát a dörej akkor keletkezik, amikor a gázok kilépnek a cső végén. A hangtompító szerepe, hogy ezt a hangot csökkentse. Erre azonban csak törekedni lehet, mert olyan készüléket nem lehet előállítani, ami a hangjelenséget teljesen megszüntetné. Háborús viszonyok között, városi környezetben nagy a háttérzaj "szintje". (PI. harcjárművek, autók, aggregátok stb. miatt.) Ilyenkor többnyire elegendő az a hangerőcsökkentés, amire a hangtompítók képesek redukálni a tüzelés hangját. Így a hangtompítós fegyvereknél csak nagyon bonyolult módon lehet felderíteni, hogy milyen irányból lőttek. Minden hangsebességnél gyorsabb lövedék (333 m/s) hangrobbanást okoz, amely hasonló természetű, mint a sugárhajtású repülőgépek esetében. Fontos az is, hogy ne csak a lövedék, de a kiáramló gázok sebessége se érje el ezt az értéket. Hangrobbanás helyett sokszor pontosabb, ha hangtörésről beszélünk. Nem minden lövedék repül a hangsebességnél gyorsabban, pl. a 7,65 mm-es Browning-nál a torkolati sebesség 300 m/s. A normál puska- és

gépkarabélytöltények sebessége azonban igen nagy. Ezért néhány űrméret esetében speciális töltényeket használnak. Csökkentik a lőpor mennyiségét (ezzel a keletkező gázokat is), így a torkolati sebesség nem éri el a hangsebességet. Csak ilyen töltény kilövésére alkalmas az MH-nál rendszeresített PBSZ–1 hang- és fénytompító készülék, amely az AK–63/D és az AMD–65 gépkarabélyra szerelhető. Ez a speciális, BSZ jelű töltény lövedékét 270-295 m/s torkolati sebességre csökkenti.

A megszokott 43M tölténytől eltérően a lövedék tömegét 7,9 g-ról 12,5 g-ra növelték, viszont a lőportöltetet csökkentették. Az a BSZ tölténynél 1,6 g helyett ez esetben mindössze 0,57 g. A nagyobb tömegű lövedék ellenére a röppálya jóval íveltebb lett, ezért speciális nézőke használata szükséges. A NATO 7,62 mm-es szabvány puskatöltény azonban 838 m/s torkolati sebességgel, míg az újabb 5,56 mm-es SS92 töltény 965 m/s torkolati sebességgel rendelkezik. Azonban még ezen fegyvereknél is használhatók a hangtompítók. A finn Vaime cég által gyártott típus szinte minden fegyverhez csatlakoztatható, beleértve a puskákat is. Ez a sikeres konstrukció a tüzelés hangját a .22-es peremgyújtásos puskák (közismert nevükön: kispuska) szintjére csökkentette. A .22-es fegyverek számára gyártott

hangtompítók pedig az ilyen űrméretű fegyvereket gyakorlatilag majdnem teljesen hangtalanná teszik. A Heckler & Koch szintén gyárt hangtompítókat a 7,62 mm-es G–3 fegyver számára. Ez valójában csak korlátozott hatékonyságú berendezés, amelynek elsődleges célja, hogy a lövészeteken csökkentse az állományra jutó zajterhelést. Elsősorban zárt, pl. pincelőtereken használják, ahol már a fülvédő sem nyújt elég védelmet. Érdekes, hogy ezt a készüléket azonban nem ajánlják pl. hangsebesség alatti lőszerekhez.

A fegyverzár felütközése, reteszelése is jelentős zajjal jár. Ez sorozatlövés esetén akár a torkolatdörejnél is erősebb lehet. Ezért a speciális hangtompítós, vagy ilyen előtéttel felszerelhető fegyvereknél nem ritkán kemény műanyag vagy gumibetét is csökkenti az előrevágódás hangját. A Heckler & Koch korszerű MP5A3 és MP5 A géppisztolyának görgős reteszelésű megoldása a többi géppisztolynál jóval csendesebb működést tesz lehetővé.

A különleges alakulatok fegyvereikhez gyakran 9x19 mm-es Parabellum-töltényt használnak. A normál lövedék kb. 396 m/s torkolati sebességű, így hangtompító csökkenti a gáznyomást, és ezzel együtt természetesen a sebességet is. A géppisztolyok zömét legtöbbször hangtompító nélkül használják, és csak speciális feladatok előtt kerül fel rá a zajcsökkentő henger. Így ezek csak előtéttel válnak hangtompítós fegyverré. A kimondottan hangtompítós géppisztolyoknak két jelentősebb típusa ismert.

 

L–34 A–1

Ez a fegyver az L2A3 géppisztoly hangtompítós változata. Mindkettő második világháborús konstrukció. A nagy sorozatban készült brit géppisztolyok külsőre is hasonlítanak egymásra. Az L–34 A–1 46 mm-rel hosszabb és 0,85 kg-mal nehezebb, mint a gyakoribb L–34 A–3-as változat. A géppisztolyok több alkatrésze csereszabatos, ami olcsóbbá teszi a gyártási költségeket. Az A–1-es csövét egy hangtompító burok veszi körül, amelynek elejét és végét megerősítették. A géppisztolycső tengelyére merőlegesen 72 furat van, ami lehetővé teszi a gyorsító gázok eltávozását, ily módon csökkentve a lövedék torkolati sebességét is. A csőnek fémburkolata van, amin a gázelosztó csövek találhatók. (Három cső van összesen, a negyedik pedig a külső burkolócső.) A külső burkolat jóval hosszabb a fegyvercsőnél, és annak közvetlen hangtompító burkolatánál is. A fegyvercső után egy spirális diffúzor következik. Ez kör alakú lemezek sorozata, közepén lyukkal, hogy a lövedék eltávozhasson. A lövedék után haladó gázt a zárókupak vezeti vissza. A lövéskor ezek a gázok összekeverednek a hátrább levő tológázokkal. Így a fegyvert elhagyó gázok sebessége igen kicsi. Az L–34 A–1 elsősorban egyes lövések leadására alkalmas, de szükség esetén sorozatot is lehet vele lőni. A cső melegedése miatt a tár elé külső vászonborítást tettek. Később egy kés-famarkolatot rendszeresítettek a fegyveren. Ezt a jól sikerült hangtompítós Sterlinget a brit hadseregen kívül más országok (valamint terrorista csoportok) is használják. A Falkland-szigeteki háborúban mindkét harcoló fél rendelkezett ezzel a típussal. A géppisztoly lövéskor csak 84 dB szintű zajt kelt.

 

Type–64

A kínai fegyver csak hangtompítós változatban készült, és nem egy korábban bevált típust alakítottak át. A fegyvert a 7,62x25 mm-es pisztolylőszerre szerkesztették. Torkolati sebessége 513 m/s, ami igen nagy. A 200 mm hosszú fegyvercső az első 125 mm-es szakaszon hagyományos kialakítású. A csőtorkolat felőli utolsó 75 mm-en mindegyik horony perforálva van, 4 sorban 9 db 3 mm átmérőjű furattal. Ezeken a gázok nagy része eltávozik. A külső burkolat további 165 mm-t nyúlik a fegyver csőtorkolata felé, és egy torkolati fejcsavarban végződik. A cső vége és a csavar között egy ütközőgyűrű sor van. Ezek mindegyikén 9 mm-es központi furat található. Az ütközőgyűrűk oldalain 1-1 merevítő fut végig, stabilan rögzítve azokat. A hangtompító viszonylag elég hatásos, és mint lángrejtő is jól funkcionál. A Type–64-et a szakemberek öszvérnek is nevezik, mert feltűnően hasonlít több géppisztolyra. Így pl. a cső szerkezete a Sterling L 34–1-re emlékeztet, a zár meg szinte teljesen megegyezik a közismert PPS 41 géppisztolyéval.

 

Ingram 10-es és 11-es modell

Nevét tervezőjéről, Gordon B. Ingramról kapta. A neves konstruktőr a második világháborúban is harcolt, így határozott elképzelései voltak egy jó géppisztolyról. 1946-tól 1969-ig már M–5-től M–9-ig számozott sikeres modelljeit is nagy sorozatban gyártották. Később olyan fegyvereket tervezett, amelyek bármelyike hangtompítóval is kiválóan használható. A legsikeresebb típusok a 10-es és a 11-es, amelyekhez természetesen ő tervezte a hangtompítókat is. Ez a két géppisztoly lényegében megegyezik, csak méretükben van némi eltérés. Általánosságban hasonlíthatók a korai Webly automata pisztolyokhoz.

A rövid felhúzókar a fegyver első részére került, így mindkét kézzel egyaránt kényelmesen kezelhető. Szinte az egész géppisztoly, beleértve a MAC típusú hangtompítót is, lemezből készült, sőt még a zár is, amelyet ólommal töltöttek meg. A kis fegyver szinte pisztolyként rejthető a ruha alatt. A korszerű kialakítású, kézies Ingram-géppisztolynak még a hangtompítós változata is igen nagy tűzerejű, hatásos fegyver. Az Egyesült Államok, Portugália, Szaúd-Arábia és még hat ország különleges csapatainál rendszeresítették. Az egyszerű hangtompítós fegyvert már több terrorista csoport is lemásolta, és saját részükre sorozatban gyártották.

 

Hangtompítós mesterlövészpuska

A finn Vaime cég új fegyverkonstrukcióval lepte meg a piacot. A hangtompítós mesterlövészpuska egyedülálló technikai bravúr. A viszonylag lassú (hangsebesség alatti) lövedék megvezetése nagy pontosságot igényel, hogy több száz méterről is találjon. A gázcsapdákban lefékeződő áramló lőporgázok örvénylése ugyanis nehezen kiszámítható, gyakran eltérő módon történik, és ez igen megnöveli a szórást.

A különleges puskához rendszeresített 7,62x51 mm-es töltény csak külső méreteiben egyezik meg a NATO-szabvánnyal. Kisebb lőportöltet és nagy tömegű, hosszú lövedék tartozik a speciális töltényekhez. Az ismétlő rendszerű puska állítható nagyítású (3-8x45-ös) távcsővel készült. A bonyolult szerkezetű hangtompítót szabadalom védi. A külső burkolatba szilárdan építették be a hangterelő csapdákat, így azokat karbantartáskor sem lehet kiszedni.

 

Kettős rendeltetésű géppisztolyok

Szó szerinti fordítással a szakirodalom így nevezi azokat a fegyvereket, amelyeket úgy terveztek, hogy egy hangtompító toldat felerősítésével szinte zajtalanul lehet velük tovább harcolni. Ezek közül a világon három típus a legelterjedtebb. A már bemutatott Ingram típus mellett á német Heckler & Koch MP5A3 és (MP5A5), valamint az izraeli UZI géppisztoly a leggyakoribb. A gondos tervezésre vall, hogy az ezekhez készült hangtompítók viszonylag rövidek és könnyűek. Így a tömegközéppont nem került nagyon előre, és továbbra is alkalmasak maradtak ezek a fegyverek a félkezes tüzelésre. A három fegyver közül ilyen szempontból a legsikerültebb a H & K hangtompítója. A mindössze 146 mm rövid toldat még a géppisztolycső hosszát sem éri el, és ez alig változtat a kézies fegyveren. Ezenkívül a volt "keleti blokk"-ban több helyütt a csehszlovák gyártmányú vz.61. (Skorpión)-t használták, amelynek 222 mm hosszú a hangtompítója. Természetesen még sok helyütt használnak kettős rendeltetésű fegyvereket. A jugoszláv polgárháborúról készült tv-felvételeken is gyakran láthattuk az M61-et, a licencia alapján készült géppisztolyt. A

DEA (az Egyesült Államok kábítószer-rendőrsége) pl. ilyen hangtompítós Colt-géppisztolyokat használ. Ezeknek ugyanis nincs torkolattüzük, ami egy kábítószer-laboratóriumban robbanást okozhatna.

 

Útkeresés

A fegyverkonstruktőrök egyetértenek abban, hogy a hagyományos rendszerű hangtompítók alapvetően már kevésbé fejleszthetők tovább. A hangsebesség feletti lövedékek továbbra is nagy torkolatdörejjel hagyják el a csövet. Ezért sok új módon folyik a kutatás. A különleges erők fegyvertárában pl. a nyílpuska is megjelent, melynek pontossága vetekszik a hangtompítós géppisztolyokéval, 50 m-ről egy teniszlabdát minden lövésből eltalál. A nyílvesszőt akár 1,2 kN-os erővel röpítik ki. A karbonszálas, rugalmas karok excentrikus görgők segítségével könnyen felhúzhatók, így percenként akár 10-12 lövés is leadható. Ezek a fegyverek szinte teljesen hangtalanok. Nagy ölőhatása miatt kedvelik, ami minden kézifegyverét felülmúlja. A nyílhegy 3-4 éles, acél vágóél, mintegy 30-35 mm átmérővel. A nyíIvesszők műanyag tollazatát nem tengelyirányban, hanem spirálisan erősítik fel. Így a vessző hossztengelye körül forogva csapódik be. A gyakran 40-45 g-os vessző 30-40 mm átmérőjű lyukat fúr a célban. Vadászatokon az erős vesszők akár 120 kg-os vaddisznót is teljesen átütnek, és a nagy sebtől "tűzberogy" az állat.

A tervezés, kutatás fázisában van a rakétapatronos lövedék. Ez felépítésében hasonló a fényjelzős lövedékhez. Torkolati sebessége nem érné el a 333 m/s-ot. A lövedék fenekébe sajtolt hajtó rakétapatron a kirepüléskor beindulna, és a tervek szerint akár háromszorosára is növelhetné annak sebességét. Olyan változat már most is készen áll, amelyiknél kb. 750-800 m-ig a lövedék tartja a torkolati sebességet a kis rakétahajtómű segítségével. Ez természetesen laposabb röppályát és nagyobb lőtávolságot biztosít a hangtompítós fegyvereknek. A röppályán felgyorsuló lövedék előnye még, hogy átütőereje jelentősen növelhető, valamint a hangsebesség alatti kezdősebesség miatt továbbra is kicsi maradna a torkolatdörej, tehát igen nehéz lenne a tűzfegyver felderítése.

A különlegesen képzett felderítő, diverziós erők tevékenysége napjainkban felértékelődött. Így a szakemberek a jövőben a hangtompítós fegyverek számának jelentős növekedését prognosztizálják.

Talán néhány évtized múlva-a lézer- és más sugárfegyverek megjelenésével - a hangtalan tüzelés már nem jelent gondot.

Talián István

ÁBRÁK

Hangtompítós géppisztolyok táblázata

Géppisztolyok hangtompítós toldattal

Irodalomjegyzék

- Kevo, Mladen: Rat za Hrvatsku istocnoslavanska ratna kronika Vinkovci/Osijek 1992.

- Walmer, Max: Weapons of the special forces. New York, Prentice Hall, 1989.

- Lugosi József: Szélpuskák. Budapest, Zrínyi, 1977.

- Hobart, F. A.: Pictorial history of the machine gun. London, lan Allan, 1971.

- Military small arms of the 20th century. London, Owen, 1975.

- Kovács Zoltán-Nagy István: Kézi lőfegyverek. Típuskönyv. Budapest, Zrínyi, 1986.

- The world's submachine guns. London, 1977.
hirdetés:
Hangtompítós, fegyverek,
Haladéktalanul nyomj egy Likeot!


A legfrissebb hírekHírek mostanában

Agyonlőtte a várandós betörőt egy nyolcvan éves férfi Agyonlőtte a várandós betörőt egy
Fegyvertelen volt és könyörgött az életéért a nő, de nem hatotta meg idős férfit. - HírekSig Sauer 1911 Enhanced Target Sig Sauer 1911 Enhanced Target
Itt az új Sig model, ami hamarosan elérhető. - HírekA feláldozhatók 3 - kiszivárgott a teljes film, többszázezren töltötték le A feláldozhatók 3 - kiszivárgott
Három héttel az amerikai premier előtt felkerült a torrent oldalakra a The Expendables 3, amit - HírekCsaládi dráma Franciaországban: a férjet gyanúsítják az állapotos magyar asszony és két kisgyermekük Családi dráma Franciaországban: a férjet
Szúró-vágó fegyverrel meggyilkoltak egy állapotos magyar asszonyt és másfél, illetve ötéves kisfiát a múlt hét - HírekÍgy zalik egy ESP Vipera kikézés Így zalik egy ESP Vipera
Így képzik ki a rendőröket a vipera helyes használatára. A nap végén tanúsítványt kapnak. - HírekFegyveres ámokfutót tett ártalmatlanná a TEK Fegyveres ámokfutót tett ártalmatlanná a
A Terrorelhárítási Központ (TEK) mesterlövésze tett ártalmatlanná egy férfit, aki előzőleg egy puskával lelőtte a - HírekMaláj utasszállító - Kijev: a szakadárok megsemmisítik a bizonyítékokat Maláj utasszállító - Kijev: a
A kijevi kormány szerint a kelet-ukrajnai szakadárok akadályozzák a malajziai repülőgép lezuhanásának kivizsgálását, és igyekeznek - Hírek